Rumänien Dag 22 - 21 september

21 september Faak am see – Fuch an der Grossglocknerstrasse 332 km

Vi vaknade lite halvsega till ännu en dag med strålande sol från en klarblå himmel. Bergen var vackert insvepta med dis och luften var klar och lite kylig. Frukosten avnjöts därför inomhus och det var den bästa frukosten hittills. Yoghurt med müsli, nybakat bröd med massor av pålägg, frukt, melon och ananasbitar samt gott kaffe. Vi pratade med hotellkillen och fick tips om att åka Nockalmstrassepasset. Halv tio lämnade vi Faak am see och nästan direkt krokade vi i varandra när Jochen stannade för en bil och jag körde. Det blev en fin buckla i Jochens ena låda.

breddalgang1

Vi körde först längs kurviga vägar i en bred dalgång med höga berg på båda sidorna men snart klättrade vi uppför ena bergssidan upp mot 800 meters höjd. Vart vi än tittade var det något att se på. Vi stannade till längs med vägen för att ta lite kort och då tippade Jochen. Han glömde helt enkelt att fälla ut stödet. Ganska kul faktiskt. Vi satt och skrattade åt varandras tokigheter och sa att ”Nu får vi skärpa oss”. 

glanz

Vi färdades genom by efter by på små landsvägar. Terrängen var kuperad och vägarna krokiga. Solen sken och temperaturen var 19 grader och det var helt vindstilla. Snart kom vi upp i ett tätt, mörkt skogsparti och färdades längs med en bergssida.

skogsvag1

Här var det betydligt kyligare och det var nästan kallt att färdas där. Vi nådde 1000 meters höjd innan vi återigen färdades nedåt in i en vacker dalgång.

dalgang1

Snart kom vi fram till en smal dalgång där vägen följde en bäck. Vägarna var underbart kurviga och vi njöt i fulla drag. Snart var vi framme vid Nockalmstrassepasset.  

nockalmbetal

Vi passerade betalstationen på 1500 meters höjd och klättrade sedan upp mot 2042 meters höjd. Här stannade vi till och kollade på utsikten.

 

panoramanockalm

nockalm2

Den var fin men vi har nog blivit lite bortskämda med fantastiska vyer tidigare under resan. Vi tyckte bägge två att utsikten var ok men inte mycket mer. Solen sken varmt men det var bara 15 grader i luften.

nockalm1

nockalm3

52 hårnålar totalt blev det under Nockalmstrassepasset och till det en massa andra kurvor. Vägarna var underbara och krokiga när vi färdades nedåt mot 1200 meters höjd.

nockalmkurva

Vi stannade till för lunch klockan kvart i två vid Gasthof zum Steinerwirt. Det blev hemlagad Gulaschsoppa och den var underbart god. Det var betydligt varmare här, runt 23 grader. Snart var vi tillbaka vid betalstationen vid Nockalmstrassepasset. Vi hade med flit kört som i en stor cirkel. Snart kom vi in i en bred dalgång med väldigt höga berg på sidorna och rakt fram. Vi började se moln rulla in över bergen. Vi färdades nu på 600 meters höjd men snart började stigningen mot höjderna kring Grossglockner.

innangg

Vi passerade betalstationen på 1700 meters höjd innan vi nådde en första topp på 2504 meters höjd.

 

gguppmc

 

gguppslingervag

tunnelgg

Vi åkte genom tunneln på toppen och kom ut på andra sidan och möttes av en fantastisk utsikt.

ggeftertunnel

ggvy1

Vi blev tvungna att stanna flera gånger för att ta kort och njuta av utsikten. Hårnålarna avlöste varandra och vägarna var underbara. Snart kom vi fram till Edelweissspitze på 2571 meters höjd och här var utsikten än mer magnifik.

ggedelweiss

ggedelwjochen

ggedelwvy

ggedelwvy2

Efter att ha beundrat utsikten en bra stund begav vi oss ner.

 

ggnedkurvorDet var nästan inte någon trafik så här sent på kvällen så vi hade vägarna för oss själva. Snart lämnade vi Grossglockner passet bakom oss och började leta övernattning.

ggnere

Vid första försöket fick vi veta att ”Bikers are not welcome” men snart satt vi och åt på Gasthof Bärenwirt.

© 2022 Hojjen.se