Rumänien Dag 21 - 20 september

20 september Rovinj – Faak am see 280 km

Vi vaknade tidigt och gick ner till bageriet och köpte croissanter till frukost och baguetter till lunch. Solen sken från en klarblå himmel och termometern visade 25 grader. Efter att ha inmundigat croissanterna var vi startklara runt halv nio.

jockerakvag

Vi färdades i ett kuperat landskap på kurviga småvägar. Träden kantade vägarna och det var relativt lite trafik på vägarna. Efter en kort färd kom vi ner i en grön dalgång och temperaturen sjönk direkt till 18 grader. Det var kyligt men perfekt att åka motorcykel i. Vägarna blev rakare och rakare. 9.55 körde vi över gränsen till Slovenien och direkt blev vägarna kurviga och vi började sakta klättra uppåt längs serpentinvägar. Solen värmde gott och temperaturen var nu 24 grader. Efter en halvtimme lämnade vi Slovenien och körde in i Italien. Trafiken tätnade i takt med att vi närmade oss staden Trieste. Vi åkte i utkanten på stan genom byn Dolina på byvägar och sen körde vi upp längs med en bergssida så att vi hade hela staden Trieste under oss.

trieste

Utsikten var vacker och vattnet gnistrade. Temperaturen hade nu ökat till 28 grader och solen sken ilsket. Nu blev det lite bergochdalbana. Upp för mindre berg till 300 meters höjd, sen ner i dalgång och sen upp igen. 11.45 körde vi åter igen in i Slovenien.

snartstoraberg

Nu kom vi in i en stor dalgång med högre berg på sidorna och vatten längst ner i dalgången. Vägarna slingrade sig fram och det var kul åkning. Snart började alptopparna att synas längre fram och det var rejäla toppar vi såg. Solen och värmen tog till slut ut sin rätt och vi stannade för paus och lunchsandwich vid en liten ficka längs med vägen.

djupravin

Det stupade brant nedför. Vattnet nedanför var kristallklart och man kunde se stora fiskar simma omkring. Nu var det riktigt varmt och temperaturen toppade runt 30 grader.

jochenbergplatå

Ju längre in i dalgången vi kom desto högre blev bergen runt oss. Snart vidgade sig dalgången och det blev som en platt platå.

topparmc

Vi betraktade de höga bergen runt omkring oss och insåg snart att vi skulle mot de högsta bergen och runt dem och sen uppför.

pausvidvatten

Nu blev vägarna riktigt krokiga och kurvorna allt snävare. Vi klättrade upp mot 1600 meters höjd och utsikten var bedårande.

dalgasng2

Vi såg ner i dalgångar och över oss tornade höga berg upp sig.

bergvagdal

På sina ställen var bergen väldigt branta och lodräta väggar tornade upp sig. Snart följde en lång utförslöpa nedför med skarpa kurvor och kurviga vägar. Trafiken var ganska intensiv så det blev en massa omkörningar nedför. Snart kom vi fram till Kranska Gora där vi hade tänkt stanna för natten men vi bestämde raskt att fortsätta och se om vi kunde finna ett fint boende en bit bort. Det slutade med att vi hamnade i Österrike och i byn Faak am see. Vi tog in på ett mindre hotell St. Peter Hotel Dietrichsteinerhof. Snart satt vi på två stolar vi den sjöbod med utsikt över sjön Faaker See.

badstuga

Det visade sig att sjön var stängd för allmänheten men att hotellet hade en tomt vid sjön som alla gäster kunder nyttja. Vattnet var 22 grader varmt så det fick bli en simtur. Precis bredvid hotellet låg en pizzeria och där åt vi sedan middag.

© 2022 Hojjen.se