Rumänien Dag 17 - 16 september

16 september Bukarest – Tekija 360 km

Idag var det så äntligen dags att besöka Ceausescu’s enorma palats. Vegard hade bokat biljetter via American Express service och vi skulle vara där klockan 10.00 samt ha med oss passen. Tio minuter i tio stod vi vid biljettdisken redo att visa upp passen men då fick vi beskedet ”Same dictator, wrong house”. Det visades sig att vi bokat en rundvandring vid Ceausescu’s andra hus på andra sidan stan. Det kunde ju inte vara sant. Vi undrade om det gick att boka om men fick beskedet att om någon inte kom och hämtade ut sina biljetter så skulle vi eventuellt få plats. Vi satte oss ner på tre stolar och hoppades att det skulle komma några turister utan pass och det gjorde det. Två svenskar fick inte hämta ut biljetterna då de saknade sina pass. En minut i tio fick vi våra biljetter och vi skyndade till säkerhetskontrollen.

hall1

hall

Nu följde en guidad visning på en timme där vi gick 900 meter i palatset och såg totalt tre procent av huset. Det var så ofattbart stort palatset. Rummen var enorma och överallt var det marmor på golvet och enorma kristallkronor i taken. Den största kristallkronan vägde 5 ton.  Allt var jättestort.

kristallkrona

Bara gardinerna vid den stora entrén vägde 120 kg styck och var 14 meter långa.

gardiner

innergard

port

Vi tog en taxi tillbaka till hotellet och den fick vi betala dyrt för. Tråkig avslutning på en trevlig resa. Vi sa adjö och på återseende till Vegard innan vi packade ihop våra saker och lämnade Bukarest vid kvart i ett. Nu följde en resa i ett platt landskap.

platt

Termometern visade över 30 grader och solen gassade intensivt. Efter 4 timmars färd, 27 mil, en Snickers, en Red Bull, en paus och lite vatten så såg vi äntligen berg på håll.  Dock skulle det dröja ytterligare sex mil innan vi var framme vid bergen.

bergovatten

Nu blev vägarna lite mer krokiga och roliga att köra. Klockan 17.38 passerade vi gränsen till Serbien. Vi satte nu GPS:erna på staden Novi Sad och började resan dit. Efter drygt en mil kom vi till en liten stad Tekija och där stannade vi till vid Hotell/Restaurang Panorama. Där fanns inga rum men en av servitörerna ringde sin faster och där fanns det rum. Vi åkte tillbaka 300 meter och upp på en gata. För 20 euro fick vi hyra övervåningen i huset.

logi

Vi fixade till oss och gick sedan bort till Restaurang Panorama och åt en god fiskmiddag bestående av stör, citron och potatis.

solnedgang

Klockan är nu nio och vi är helt slut.  

© 2022 Hojjen.se