Rumänien Dag 5 - 4 september

4 september Hernadvecse – Oradea 250 km

Tur med vädret.

Efter frukosten blev det en promenad på hotellområdet. Det var som en stor park ovanför hotellet och längre bort djurstallar med en massa djur. Det fanns hästar, getter, kalkoner och höns där. Vädret var lite mer mulet idag men temperaturen höll sig kring 18 grader. Prognosen för dagen var tyvärr en massa regn. Nästan prick nio var vi startklara. Vi färdades på en plan yta men vi såg berg till vänster om oss och några mindre höjder till höger. Nästan direkt tornade ett slott upp sig till vänster en bit bort.

jockeslott

Vi bestämde oss för att åka dit. Slottet hette Boldogkö vára och låg som på en klippa. Vi tog oss nästan hela vägen upp med motorcyklarna men fick gå den sista biten upp till slottet. Vi vandrade omkring nästan en timme i slottet och hann kolla såväl fängelsehålorna som utställningssalarna högst uppe i slottet.

jochenhala

slottglugg

slottutsiktstorn

Vi hänfördes av den fina utsikten från slottet. Termometern stod på 22 grader men det kändes mer som 30 plus och vi svettades rejält i våra ställ. Snart satt vi på hojarna igen och färdades längs med bergen. Nu kändes de 22 graderna mycket svalare än 22 grader. Odlingarna med majs, solrosor och vindruvor avlöste varandra.

vindruva

Vi körde igenom flera byar där husen låg uppradade längs en lång, lång gata. Nu började de mörka molnet tona upp sig på båda sidor om oss men vi verkade hela tiden åka mot de ljusa molnen. Vägarna var fina med mycket kurvor och svängar.

jockefalt

Snart försvann bergen och landskapet blev plattare och plattare och plattare och till slut var det så platt att det inte kunde bli plattare. Till råga på allt blev vägarna rakare och rakare så det var inte ens värt att stanna för att ta ett kort. Halv ett lyckades inte ens vi klara oss ifrån regnet utan vi blev tvungna att stanna och zippa upp alla dragkedjorna i ställen. Temperaturen föll ner mot 18 grader och regnet tilltog allt mer men det tog inte lång tid innan solen dök upp och temperaturen steg mot 25 grader. Vi såg till och med blå himmel ovanför oss men runt omkring var det ganska mörkt. Efter ett tag började vi längta efter bergen eller åtminstone en kulle. Nu blev det mer som en lång transportsträcka i låg hastighet. Plötsligt dök gränsen till Rumänien upp. Vi fick visa våra pass men behövde inte köpa någon vinjett(motorvägsavgift) då vi åkte motorcykel. Direkt blev trafiken lite mer påtaglig och innan vi ens kört en kilometer hade vi haft tre incidenter. Först körde en bil ut precis framför oss, sen var det en som gjorde en u-sväng som vi fick väja för och sen sist men inte minst dök det upp en stolle i vårt körfält med blinkande helljus. Det verkade som om man var tvungen att sitta på helspänn. Strax innan klockan fem körde vi in i staden Oradea. Solen gassade på rejält och temperaturen visade 25 grader. Trafiken tätnade och vi irrade runt en stund i hopp om att finna ett hotell. Det var enkelriktat och vägarbeten och vi fick vända lite här och lite där. Vi var lagom varma i våra ställ och svetten lackade. På tredje försöket lyckades vi ett bra hotell till ett rimligt pris – Hotell Astoria – nästan mitt i stan. Personalen var jättetrevliga och kom med en massa bra tips på sevärdheter och restauranger.

torgpano

plaza

Vi vandrade sedan omkring en stund i staden och gick till Piatta Unirii, ett stort torg och tittade på den svarta örnen, Vulturul Negru och sen blev den en sväng längs med gågatan Calea Republicii nära hotellet innan vi satte oss på restaurang Cyrano.

eagle2

staden

© 2022 Hojjen.se