Rumänien Dag 3 - 2 september

2 september Nowy Dwor Mazowiecki – Krakow 350 km

Varm dag i platt landskap.

Morgonen startade med ett besök på Koszary Obronne, en två kilometer lång försvarsanläggning precis i utkanten på staden. Koszary Obronne byggdes åren 1832-1844 och hade väl sett sina bästa dagar. Påminde lite om Prora vi besökte när vi åkte Östersjön Runt. Vi körde omkring i området en stund och passade på att titta in i försvarsanläggningen och så tog vi lite kort.

koszaryobronne2

koszaryobronne

Det var lite varmare än tidigare och temperaturen var runt 22 grader. Solen sken och himlen var klarblå. Vi ställde in GPS:erna på Krakow och att undvika motorvägar och vägavgifter. Landskapet var platt men grönt och fint och vägarna i gott skick.

platt360

I början var det lite böjar på vägarna men efter cirka en timmes färd rätades vägarna ut. Det var långa raksträckor med en liten krök och sedan fortsatte raksträckan så långt ögat nådde. Det var inte mycket trafik på vägarna och vi mötte en enstaka bil eller två. Det verkade som om de flesta besökte kyrkan på söndagen för där var det massor av bilar parkerade. Det var fridfullt att åka genom jordbrukslandskapet och vi körde igenom den ena byn efter den andra och ibland hann vi inte ens ut ur en by innan nästa by började.

alle

Vi åkte igenom den ena allén efter den andra och passerade massor av kyrkogårdar. Där stod stenarna verkligen tätt och det var en mäktig syn att se.

kyrkogard

Ju närmre Krakow vi kom desto högre blev temperaturen och toppade väl någonstans kring 28-29 grader. Vi körde med fullt ventilerade ställ och det ganska behagligt att färdas på vägarna. Ibland körde vi igenom skogspartier och då sjönk temperaturen betänkligt och det kändes svalt att åka. Med cirka 8 mil kvar till Krakow började landskapet att förändras och kullarna blev lite högra och större.

kulle

Långt bort tornade mörka moln upp sig men inget regn syntes till. Trafiken tätnade allt mer och hastigheten sänktes men omkörningarna blev allt fler och tokigare. Folk verkade ha mer bråttom nu än tidigare. Det tog inte lång tid innan vi var inne i Krakow och på väg mot hotellet Best Western Plus Krakow Old Town. Hotellet låg ett stenkast från den gamla staden. Snart var vi vid torget Rynek Glowny och tittade på den ståtliga Mariakyrkan och alla gamla fina hus. Det kryllade av folk och det var uppträdanden överallt.

jochentorg

Vi trosade omkring en bra stund innan vi hamnade på restaurangen Chtopskie jadto.

chtopskiejadto

Nu var det dags för något polskt. Vi hade fått ett sms av Adam där det stod följande: Beställ: chleb z smalcem i siwucha wodka, golonka na piwie. Och detta beställde vi.

mat

golonka

Det var grymt gott.

 

© 2022 Hojjen.se