Dag 27 – Fredag 28 Augusti Saint-Étienne – Anzére

topp

Vilka vyer vi har sett idag! Mont Blanc i all sin prakt.

Idag startade vi lite tidigare än vanligt. Planen var att ta en frukost utefter vägen eftersom den inte ingick på hotellet. Klockan 09.00 var vi startklara och satte fart mot Schweiz och de stora bergen. Solen sken redan starkt och temperaturen visade 23 grader men det var lite kyligt i luften och skönt att åka motorcykel i. Första sträckan var motorväg och då rasslade milen på i rasande fart. Vi åkte i 130 km/h och bergen närmade sig snabbt. Vi såg dem från början som skuggberg långt, långt bort men snart tornade de upp sig mer och mer.

snartberg

Vi stannade till för en snabb frukost och sen blev det ytterligare några mil på motorväg. Efter 16 mils körning körde vi igenom ett par tunnlar och kom in i en dal med höga berg på sidorna. Vyerna var underbara tyckte vi. Då visste vi inte vilka vyer vi skulle få se senare under dagen. Solen stekte på riktigt bra och temperaturen steg upp till 29 grader och vi satt och njöt på motorcyklarna.

nastanberg

Bergen kom allt närmare och närmare och blev allt högre och högre och man insåg ganska snabbt att det var riktigt höga berg vi närmade oss. Efter 20 mils körning kommer vi så in i ytterligare en dal och nu ser vi snö på topparna för första gången och plötsligt är Mont Blanc där. Vi ser toppen mellan några andra berg men snart försvinner den igen. Vyerna var magnifika och vi lyckades stanna till längs med vägen på en rastplats och ta lite kort.

dalgang1

Vi insåg också nu att snart skulle det dyka upp vansinnigt fina vyer och vi satt och pratade med varandra under färd och undrade hur många gånger vi skulle säga WOW idag. Fyra mil senare kom vi fram till en vägtull och efter den såg vi en fin dalgång öppna sig. Snart åkte vi inne i dalgången med väldigt höga berg på varje sida och Mont Blanc rakt fram.

montblanc

Vyerna var sinnesjukt vackra och vi var helt mållösa. Temperaturen visade nu 32 grader och solen brände på ordentligt. Vi stannade till på en ny rastplats och tog massor av kort och bara stirrade runt på bergen.

montblancjj

Det var så vansinnigt fint och vi såg massvis med skärmflygare som sakta gled fram genom landskapet. Vi stannade en bra stund men snart var vi på rull igen.

berg1

Efter att ha passerat genom ytterligare en tunnel kom vi ut i en ny dalgång och nu tornade bergen upp sig med all sin höjd. Man kände sig väldigt liten när man åkte på den stora vägen genom dalen. Vi befann oss 800 m.ö.h och bergen runt omkring var nästan 4000 meter höga så det var häftiga kontraster. Vi körde igenom flera härliga byar, bland annat byn Les Praz de Charmonix. Här kryllade det av folk och vi såg massvis med vandrare. Vi färdades stadigt uppåt och nosade på 1500 m.ö.h innan vi började utförsåkningen på serpentinvägar.

nedfor

Plötsligt såg vi en makalös vy nedanför oss där vi färdades på vägen och strax kom vi fram till en utsiktpunkt. Man såg ut över hela dalen och det var med en hisnande känsla man gick fram till kanten för att ta kort. 

pano1

Här stupade det rejält nedför men det gjorde det även utmed vägen. Ibland körde man på smala vägar med bråddjup på ena sidan och en liten stenklump som staket. Det gällde verkligen att hålla koll på vägen. Strax var vi nere i dalen och nu öppnade ett nytt landskap upp sig med höga berg vart man än kollade. Den ena höga toppen efter den andra visade sig och snart såg vi också Matterhorn i solljus. Vi stannade till på McD för kaffe och wifi och där bokade vi ett hotell drygt två mil bort med dalutsikt och vilken utsikt vi skulle få. När vi kom fram till hotellet Zodiaque i Anzére och satte oss på balkongen så var det en otrolig utsikt som mötte oss.

hotellpano

Vi såg ut över hela dalen och det var höga bergstoppar vart man än tittade och rakt fram möttes vi av Matterhorns topp. Utsikten kan inte beskrivas med ord utan måste upplevas på plats. I takt med att solen gick ner så ändrade också landskapet karaktär. Snart var bergen mörka och lite mystiska. Vi sitter nu och tittar ut över dalen och man kan inte få nog av utsikten.

mane

Mil idag: 37, Totalt: 687 mil.

© 2022 Hojjen.se