Dag 26 – Torsdag 27 Augusti Villefranche-De-Konflent – Saint-Etienne

Efter en mysig frukost i det gamla husets matsal gjorde vi oss i ordning och lämnade Villefranche-De-Konflent klockan 10.00. Temperaturen låg på 19 grader och det var moln i dalen men man kunde ana solen på sina ställen. Vi startade i en dalgång men ganska snart kom vi ut på plattare mark efter att först ha kört igenom ett par härliga byar. Småvägarna övergick i allt större vägar och efter några mil blev det tvåfilig motorväg och dessutom riktigt platt landskap.

plattmoln

Vi dundrade fram i 130 km/h och vi upplevde åkandet lite olika. Jochen tyckte det var enormt långtråkigt och satt stundtals med musik på. Jag däremot åkte som i en liten bubbla och det kändes nästan meditativt där jag satt och tittade mig omkring och upplevde franska småsaker. Man lägger märke till mycket och en sak som ofta dök upp var en skylt som sa ”Rappel”. Vi hade sett den massor med gånger i kombination med hastighetsskyltar men kunde inte riktigt förstå vad den innebar och vi glömde jämt att kolla upp det när vi stannade till och hade internet-access. Vi blev till slut tvungna att kolla vad det betydde och nu vet vi att det betyder påminnelse. Milen rullade på och efter drygt två och en halv timmes körning hade vi redan färdats tjugo mil. Plötsligt ändrade landskapet karaktär och de raka vägarna blev krokiga och berg dök upp på sidorna från ingenstans. Vi färdades också snabbt uppför och nådde 800 m.ö.h och körde igenom en tunnel och kom ut som på en stor platå. Landskapat blev nu återigen platt men lite mer kuperat och väldigt vackert. Ganska snart såg vi något som liknande en stor ravin i det platta landskapet och ravinen blev större och större och djupare och djupare och plötsligt färdades vi på en stor bro över ravinen.

bro

Efter bron stannade vi till en stund för vatten och för att ta lite kort. De nästkommande 5-6 milen var utsikten väldigt fin och vi såg den ena fina byn efter den andra.

byvy

Solen sken nu för fullt och temperaturen låg på 24 grader så det var verkligen ett perfekt åkväder. Snart åkte vi brant nedför i flera kilometer och in i en dalgång. Vi fortsatte i dalgången längs med ena bergssidan och vägarna var nu helt underbara. Det var den ena långa svepande kurvan efter den andra och man kunde hålla en hög och jämn hastighet. Efter att ha kört i 36 mil stannade vi till ordentligt för första gången i Mende och tog oss en matbit på en liten vägkrog. Därefter följde fantastiska småvägar i en mil men ganska snart kom vi in på motorvägar igen. Vi vandrade sakta uppför och nådde som mest 1250 m.ö.h och var vi som på en platå igen.

innanko

Landskapet var återigen vackert och man såg den ena fina vyn efter den andra. Det var jordbruks- och betesmark och massor av kor och stannade man till så kom kossorna fram och glodde på en direkt.

ko

Vägarna förblev roliga att åka på till några mil innan Sankt-Étienne för då tätnade trafiken och det blev mer motorvägsstuk över vägarna. Kvällen spenderade vi på rummet med planering av den fortsatta resan. Planen är att vi i morgon åker mot Matterhorn och det ska bli spännande.

Mil idag: 52, Totalt: 650 mil.

© 2022 Hojjen.se