Dag 21 – Lördag 22 Augusti Fes – Rabat

Morgonen startade med en härlig utomhusfrukost beståendes av marockanska pannkakor, kryddigt bröd, melon, ägg, honung, marmelad, kaffe med mera. Det dukades fram massor av varje rätt och man nästan skämdes för att man inte kunde smaka på allt och inte orkade äta upp rubbet. Solen sken redan starkt men temperaturen var behaglig, kanske runt 25 grader.

hotell

Efter frukosten gick vi ner i lobbyn och möttes av värdinnan och hennes vän Mohammed. Han var dagens guide i Medinans labyrinter. Medinan består av ungefär 12000 gränder och det är ett virrvarr av dem och väldigt lätt att gå vilse. De bredaste gränderna är kanske 2-3 meter och de smalaste var väldigt trånga. Naturligtvis var det omöjligt för fordon att ta sig fram i gränderna så all transport till och från affärerna gjordes med åsna eller mindre dragkärror. Det bor i runda slängar 300000 människor där och man samsas ofta flera familjer i ett hus. Medinan har av flera guideböcker kallats för hantverkets huvudstad och det skulle vi få uppleva på nära håll. Vi gick trånga gränder från hotellet till starten på själva Medinan. Efter att ha traskat omkring en stund blev vi ”inbjudna” till en av Mohammeds vänner. Han hade den bästa skinnaffären i Medinan och skulle även visa oss hur beredningen av skinn gick till. Vi gick in i en jättestor affär med massor av väskor, jackor, skor, västar och allsköns bråte och allt var av skinn. Vi tog trapporna till tredje våningen och där kunde man se ut över beredningsområdet. Vi möttes av ett myller av runda cylindrar.

skinnbered2

I dessa cylindrar låg skinn i olika faser. I vissa låg skinnet i lut, i andra låg de i vatten och i vissa färgades det. De kryllade av människor, antingen i någon av cylindrarna eller på små tak runt omkring och alla jobbade på något sätt med skinnen.

skinnbered1

Efter att ha skådat på detta var vi tvungna att testa deras fina jackor. Jochen fick på sig en jacka av utsökt kvalitet men den satt sådär på honom och jag vet inte vad han liknade egentligen. Snyggt var det inte i alla fall men det tyckte vår försäljare. Jochen förklarade snällt att vi är på motorcykeltur och att vi inte har någon plats på hojjarna att ta med stora skinnsaker. Mannen sa då att vi kunde kolla på skinntofflor istället för de tog ju ingen plats. Vi avböjde igen och till slut gick vi därifrån. Nu fortsatte guidningen i gränderna.

Medinacoll

Vi fick se skolor, moskéer, gamla byggnader, gränder fulla med små affärer och man insåg också ganska snabbt att det var lätt att gå vilse i gränderna.

grand

Man kunde ibland se en mal strimma himmel mellan husen men man såg aldrig solen och visste inte heller i vilket väderstreck man gick.

jochskola

Efter en stund stötte vi på en till av Mohammeds vänner. Denna gång blev vi ”tvungna” att följa med och kolla på mattor. Mattorna var naturligtvis fantastiska och otroligt välgjorda och vi fick en väldigt intressant lektion i matt- och vävteknik. Dessutom bjöds vi på mynta-te och det satt riktigt gott.

mattaffar

Vi gick återigen vidare i gränderna och strax befann vi oss hos den tredje vännen till Mohammed – en riktig metallhantverkare. Han gjorde utsökta föremål i brons och silver och allt gjordes för hand. Det var tekannor, fat, lampor, små skålar – ja egentligen allt man kan tänka sig i silver och brons. Vi fick även här en trevlig lektion - denna gång i hur man gjorde bronsfat och det var väldigt intressant. Efter att ha gått omkring i två timmar vände vi tillbaka till hotellet. Vi packade ihop våra saker och begav oss iväg mot Rabat. Idag skulle drygt 20 mil avverkas och restiden beräknades till ungefär tre och en halv timme. Vid start var temperaturen uppe i 32 grader och solen sken starkt men ganska snart sjönk temperaturen till behagliga 25 grader. Dessutom skymdes solen av moln efter ett tag men temperaturen stannade kvar runt 25 grader och vi nästan tyckte det var lite kyligt att åka i.

forsaljning

Landskapet var idag mycket tråkigare än igår. Det var platt, solbränt och sönderbränt och raka vägar och tyvärr skräp i drivor längs med vägarna. Vi körde sträckan i stort sett i ett sträck och vi kände oss väldigt pigga när vi kom fram till Rabat. Ibland dök det dock upp partier som var lite rundare och mer böljande i formen.

vy

Man får ju naturligtvis se en massa även på dessa lite tråkigare partier och idag reflekterade vi över följande:

  1. Poliskontroller – det är poliskontroller vid infarten eller utfarten i varje stad. Poliserna hälsar ofta och vinkar glatt till oss. Vid varje kontrollplats sänks hastigheten till 20 km/h och ibland är det även uppsatt en stoppskylt, naturligtvis också på motorvägen. Vid infarten till Rabat kom vi åkandes i 100 km/h och fick sakta ner till 20 km/h, lite annorlunda mot Sverige.
  2. Försäljare – det kryllar av frukt- och grönsaksförsäljare längs med vägarna. Ibland är det lite större stånd men oftast är det en korg som står utefter vägen. Det verkar som om många köper sin frukt på detta viset för vi såg många som stannade till och som lastade i varor i bilarna.
  3. Kafégubbarna – de sitter överallt och är i alla åldrar. Vi har sett dem från tidig morgon till sen kväll och vi funderade lite på vad de gör om dagarna.
  4. Skräp – Det är tyvärr skräp överallt och på vissa platser ser det ut som om vi passerat en soptipp.

När vi kom in i Rabat noterade vi genast att det var mycket grönare och mycket renare än tidigare och att trafiken kändes lugn och inte så intensiv. Vi fick sedan reda på att många lämnar staden över helgen och att det ofta är mycket lugnare i Rabat då. Hotellet vi bor på verkar riktigt bra och vi har redan fått en massa turisttips av portiern här. Vi fick dessutom parkera hojjarna precis utanför hotellentrén direkt på trottoaren.

hotellpark

Sen var det fri minibar - vatten och läsk – så det här Rabat-äventyret har börjat riktigt bra. Runt sextiden gick vi in mot stan i hopp om att finna restaurangen Al Naji som portiern tipsat om. Enligt honom skulle det räcka med att fråga sig fram den sista biten efter det att han pekat ut ungefärligt på kartan var den låg. Vi fick fråga några stycken om vägen och alla visste precis var restaurangen låg och pekade oss i rätt riktning. Snart satt vi där och åt.

alnaji

Efteråt gick vi in i den äldre delen av Rabat till marknaden som fanns där.

oldrabat

Vi strosade omkring där en bra stund och det var massor av folk och affärer att titta på och det doftade ofta väldigt gott. Ibland doftar det mynta, ibland är det matos som slår mot oss eller så är det någon krydda som doftar. Vi passade även på att gå ner till stranden en stund innan vi återvände till hotellet.

atlant

Mil idag: 21, Totalt: 526 mil.

 

© 2022 Hojjen.se