Dag 14 – Lördag 15 Augusti Barcelona

Det blev en ganska tidig morgon och vi gick ner till meloncafe* för frukost. Med oss hade vi två frukostbiljetter där man hade möjligheten att välja två drickor och tre andra alternativ. Det fick bli kaffe och festis med en liten sandwich, någon torr wienerbrödsaktig kaka och en yoghurt. När vi lämnade hotellet strax efter 10 såg vi tornen på Sagrada Familia på avstånd och avståndet dit kändes tillräckligt nära för att gå dit. Vädret var perfekt för en promenad med lite moln och en temperatur runt 20 grader. Femton minuter senare tornade Sagrada Familia upp sig och det var en magnifik syn.

sagrada

En stund senare lyste solen igenom molnen och visade upp katedralen i all sin prakt. Där var ett myller av folk och bussar som mötte oss. Vi tog oss till biljettluckan för att köpa biljetter och fick då reda på man var tvungen att boka en tid för att komma in i katedralen. Första lediga tid var 16.30 så den fick det bli. Vi bestämde oss då för att se staden fram till dess och tog Metron bort till stationen Paral-lel i hopp om att sedan kunna ta oss till OS-anläggningarna. Vi hoppade på linje L2 och efter att ha åkt en stund så meddelades det något på spanska i högtalarsystemet som vi inte förstod. Ganska snart förstod vi att de sista stationerna på linjen var avstängda för underhåll när tåget plötsligt vände tillbaka från en station. Vi blev tvungna att hoppa av några stationer tidigare vid Sant Antoni. Vi tog oss till fots ner till hamnen och gick sedan upp för den branta backen till Miramar. Väl uppe hade vi en fin utsikt över staden.

miradorpan

Vi fortsatte utmed berget mot OS-anläggningarna men stannade först till vid Telerféric de Montjuic där vi tog linbanan upp till slottet Castell de Montjuic.

linbana

Här vandrade vi omkring en bra stund och spanade in både slottet, museet och utsikten. Solen tittade nu återigen fram genom molnen och det brände på ordentligt men samtidigt lyste staden upp och vi fick några fina bilder.

castell

Klockan rusade iväg så vi insåg ganska snart att vi aldrig skulle hinna bort till OS-anläggningarna. Vi tog istället en taxi in till La Rambla och åt lite mat och fortsatte sedan till fots bort mot Sagrada Familia. Tjugo minuter innan utsatt tid ställde vi oss i kön in och blev insläppta på direkten och hämtade ut våra audioguider. Vi hänfördes av den magnifika byggnaden och överallt upptäckte vi små detaljer som var så otroligt genomtänkta.

collsagrada2

Vi lyssnade på audioguiderna och stod sedan bara och beundrade allt. Vi vandrade omkring i över två timmar i Sagrada Familia innan vi kände oss mätta på intryck. Det känns som ett måste att åka tillbaks hit om 5-10 år och spana in hur långt byggnationen kommit då. Sagrada Familia är nog det byggnadsverk som gjort störst intryck på mig av alla saker jag sett. Man förundras ju också över Antoni Gaudí och hur han såg på saker och ting och hur komplext hela byggnadsverket egentligen är. Det är helt magiskt.

collsagrada

Jochen konstaterade att vi idag gått två mil och över 24000 steg. Och det kändes i fötterna så vi kände att vi var värda att ta en taxi tillbaks till hotellet och det var tur det. Precis när vi kommit in i hotellet öppnade sig himlen och regnet vräkte ner. Snacka om tur. Kvällen spenderades på hotellet där vi gick igenom resplanerna.   

© 2022 Hojjen.se