Dag 3 - Tisdag 4 Augusti Prag

Ömma fötter.

I dag har de ömma bakarna gått över i ömma fötter. Det har gåtts gata upp och gata ned i 34 graders värme. Klagar Jernis på värmen kanske - Nä. Klagar Jochen och Lotta på värmen – yepp. Men vi tar det från början.

Efter en välförtjänt sovmorgon åt vi en skaplig hotellfrukost runt niotiden och sen blev det en del skrivande och fixande innan vi vid halv elva gick in mot Gamla staden. Först ut var Gamla stadens rådhus och det astronomiska uret. Det skulle ju vara den största turistmagneten av alla i Gamla staden. När klockan slår hel timme så samlas stora turistflockar för att vänta in det mekaniska spel med miniskulpturer som sätter igång på klockslaget och bland annat visar de tolv apostlarnas procession.

astrour Det var massor av folk som samlats och vi hade stora förväntningar. Klockan slog och skelettet drog i snöret och en annan liten figur skakade på huvudet. Två fönster öppnades och där tittade det ut lite trägubbar i rask takt och så var det slut. Jochen såg inte ens gubbarna och sa sedan att det var väl inget speciellt det där. Vi skrattade gott när vi gick därifrån. Snacka om uppskriven händelse. Nu satte vi fart mot Prags mest kända monument – Karlsbron och den var rätt häftig. Bron startade med ett vackert brotorn.

Karlsbron

Det var massor av folk i rörelse runt brotornet och på bron och sen möttes man av en magnifik utsikt över Moldau och Pragborgen. Vi strosade långsamt över bron och insöp atmosfären. Vädret var strålande och solen sken och temperaturen låg runt 34. När vi kom över till andra sidan satte vi oss på ett litet kafé och tog lite öl och vin och tittade på trafiken och alla människor i rörelse. Efter en timmes paus begav vi oss mot Pragborgen. Det var en varm och krävande klättring upp mot höjden men det var det värt. Utsikten här uppifrån var slående och vi tittade en bra stund ut över Prag. Vi fortsatte in mot Pragborgen och gick in i den magnifika Sankt Veitskatedralen. Här inne var det svalt och skönt och vi förundrades över allt det vackra inne i katedralen.

pragcollage2

Nu började hungern göra sig påmind. För husfridens skull började vi leta restaurang innan Lotta blev oresonlig. Det går inte att diskutera med en hungrig Bertling. Vi gick raskt ner mot staden och tack och lov hittade vi en liten mysig restaurang ganska snabbt. Lotta beställde in en kyckling- och potatisgratäng smaksatt med ost och vitlök, Jernis tog en Gulaschgratäng medan Jochen föll för trycket och beställde en Gulaschsoppa inbakad i bröd. Vi hade tidigare under dagen livligt diskuterat om soppan serverades direkt i brödet eller om det var en skål inuti brödet. Jochen vann – det var soppa direkt i brödet. Efter den riktigt goda lunchen var det dags för en Lotta-aktivitet. Vi skulle ta en cache vid John Lennon muren. Efter lite letande fann vi platsen och där skulle cachen finnas vid ett stuprör. Det var massor av folk runt muren men vi lyckades nog ta fram cachen utan att någon såg det.

cachejohnlennonmur

Nu var det dags för U Fleko. Det skulle vara en häftig pub med anor från 1499 och efter lite traskande och letande så hittade vi puben. Men det blev en besvikelse. Vi kastades in i ett tråkigt rum och atmosfären kändes ganska trist så vi gick därifrån på direkten. Vi började istället vandringen tillbaks till hotellet. Solen gassade på rejält och man sökte varje chans till skugga eller vattenbil. Det körde omkring lastbilar som sprayade vatten på gatorna och det var ett perfekt tillfälle att få sig en liten kall dusch mitt på stan – det kan rekommenderas sa Jochen.

© 2022 Hojjen.se