Dag 23: Tunnelseende

aug4-start

Tunnel efter tunnel efter tunnel efter....

För att hinna med allt vi skulle under dagen satte vi klockan lite tidigare än vanligt och steg upp vid 8-tiden. Tanken var att vi skulle hinna med Laerdalstunneln, världens längsta vägtunnel. Tunneln är visst hela 24,5 km lång för det hade vi sett på ett vykort i den lokala mataffären. Att åka igenom hela tunneln skulle ta lite tid och dessutom hade Jochen pratat med Kjetil i Bergen om att vi skulle anlända till dem vid 5-tiden på kvällen. Vi åt en liten frukost och packade sedan ihop sakerna och satte kurs mot tunneln. Problemet var bara att tunneln gick åt fel håll så vi skulle bli tvungna att åka den fram och tillbaka, sammanlagt 49 km. Det tog 20 minuter att åka igenom tunneln och när vi kom ut ur tunneln så åkte vi fram till en rondell och vände där och åkte in igen.

aug4-laerdalstunnel

Det roliga var att det stod fyra motorcyklister och funderade på om de skulle åka in i tunneln och ut kommer vi, kör runt rondellen och åker in i tunneln igen. De måste ha undrat vad vi höll på med. I tunneln hade man öppnat upp och gjort lite större salar på några ställen och dessutom satt belysning i taket så det var lite häftigt att åka igenom. Ni skulle ha varit med när vi åkte i tunneln, Signe och Gaston.

aug4-blasal

aug4-blasal2

Och detta var inte den enda tunneln vi åkte igenom denna dagen. Vi konstaterade att efter 7,5 mil så hade vi åkt hela 6,7 mil i tunnlar men att vi bara kommit en mil fågelvägen från den punkt där vi startade i morse. Och tunnlarna avlöste varandra, den ena längre än den andra men det konstiga var att alla kändes korta efter Laerdalstunneln. Totalt var det 52 tunnlar vi åkte igenom – helt otroligt. När vi startade så var vädret halvdant dvs det var låga moln och ett tjockt molntäcke som täckte bergen men ju längre ifrån Laerdal vi kom desto bättre blev vädret.

aug4-fintvader

När vi åkte igenom en 11 km lång tunnel så var det fint väder när vi åkte in och regn när vi kom ut och så åkte vi in i en ny tunnel som var några kilometer lång och på andra sidan var det fint väder igen.

aug4-jochen

Snart kommer vi till en lite större stad, Voss och här passar vi på att ta en liten fika på Tre Brör. Serveringen ligger mitt på ett litet torg och här sitter vi en stund och insuper byluften.

aug4-vossfika

Man märker att man börjar bli lite mätt på alla fina vyer för nu reagerar man nästan inte längre när det är en vacker vy som denna.

aug4-utsikt

Snart är vi framme i Bergen och vi har några timmar att slå ihjäl innan vi skall hem till Kjetil. Kjetil tipsade oss om Floibanan så vi använde GPS:en för att ta oss dit. Vi tar oss ända fram till det stället men hittar inte någon bra parkering precis där så vi åker runt lite och hittar till slut en parkeringsplats på en bakgata i närheten. På vägen till parkeringen passerade vi en massa äldre trähus utmed en kaj så dit beger vi oss direkt och det visar sig vara Bryggen i Bergen, ett välkänt turistmål.

aug4-gamlabergen

Här vandrar vi omkring i de trånga gränderna en bra stund och passar på att besöka Julehuset, där det är jul året om. Det är träbelagda gångar mellan husen och husen lutar åt alla håll. Det är underbart att ströva omkring här.

aug4-bryggen

Efter att ha vandrat omkring i gränderna går vi upp till Floibanen. Floibanan är helt enkelt en rälsbana som går utefter berget. Vi vet inte riktigt vad som väntar oss här men det är iallafall en massa människor som köar för biljetter.

aug4-floibanan

Det visar sig vara en fantastisk utsikt över Bergen som möter oss när vi stiger av Floibanen. Vi står en lång stund och tittar på den fantastiska utsikten. Vädret är toppen och solen lyser och det är riktigt varmt. Vi får sedan veta av Kjetil att det regnar 220 dagar om året här i Bergen så vi har verkligen tur med vädret idag.

aug4-bergenutsikt

aug4-jolo-bergenutsikt

Nu är klockan nästan fem och vi beger oss till Askoy, strax utanför centrum i Bergen för här skall visst Kjetil bo. Nu sitter vi hemma hos Kjetil och hans familj och har precis avnjutit en god middag och sitter nu i vardagsrummet och pratar.

© 2022 Hojjen.se