Dag 19: Trondheim

31-domen-lo-je

Två blir tre som åker till Norge och Trondheim.

Steg upp redan klockan sex. Utanför vräkte regnet ner. Det var jämnmulet och grått och absolut inget roligt väder att åka motorcykel i. Packade på alla sakerna på hojjarna och satte fart in till Östersunds järnvägsstation. Det var ju idag som Lotta skulle ansluta och följa med oss den sista veckan. Klockan sju stog vi på stationen och naturligtvis var tåget försenat men det rörde sig tack och lov bara om tjugo minuter. Det var många undrande blickar på två gulklädda personer som stod på perrongen och väntade. In kom tåget och ut steg en glad Lotta.

31-lotta-station

Vi startade resan med att åka bort till Scandic hotell för att äta en stadig frukost. Mätta och belåtna satta vi sedan kurs mot Trondheim. Ganska snart upphörde också regnet.  Molnen sprack upp och det blev riktigt behagligt att åka motorcykel. Lotta satt bakpå min motorcykel och hennes packning åkte med Jochen som nu fått ett riktigt fint ryggstöd till sin motorcykel. De första milen bara susade förbi och vi ser skylten Ristafallet och en skylt med servering. Det vore inte så dumt med en fika. Vi svänger av vägen och går i riktning mot vattendimman och ljudet av vatten. Det är ett skapligt vattenfall som möter oss.

31-ristafallet

Vi står och begrundar fallet en stund för att sedan gå upp och ta en kaffe med kanelbulle. Solen gör nu allt för att bryta igenom molnen och vi ser sett hål av blå himmel i riktning mot Norge. Vi fortsätter mot Åre och tänker oss en resa till toppen av Åreskutan men tyvärr är molnen låga och toppen dold av moln så vi åker bara förbi.

31-jolo-areskutan

Det tar inte lång tid innan Trondheim sedan tornar upp sig i horisonten och vi sätter kurs mot Nidarosdomen. Det är massor av folk och bilar i närheten av domen då det verkar vara någon slags marknad idag och nu ser vi plakat om ”S:t Olavs festival". Vi lyckas efter lite letande hitta en mc-parkering inte alls långt från domen och nära marknaden.  Passar först på att äta lite lunch innan vi går upp till marknaden och strövar omkring där bland stånden.

31-trondheim-torg

Går i sakta mak mot Nidarosdomen och snart tornar den upp sig. Den är riktigt imponerande och påminner faktiskt lite om Notre Dame.

31-nidaros

Vi står framför huvudingången och tittar beundrande på alla stenfigurerna.

31-nidaros-sten

Efteråt går vi till medeltidsmarknaden inne på ärkebiskopsgården intill och ser stenhuggarna göra nya stenfigurer. Det är imponerande att se hur en figur växer fram ur stenblocket.

31-stenhugg

Klockan närmar sig nu fyra och vi fortsätter söderut på E6:an. Vi åker förbi många fina vyer och vi stannar då och då till för att titta på utsikten. Nu börjar vi också leta efter boende men det är dyrt efter E6:an så vi chansar och åker in på en mindre grusväg och plötsligt skriker Jochen ”får”. Det enda Lotta och jag ser är en överkörd ekorre men Jochen bedyrar att han verkligen såg ett får. Vi skrattar nästan så vi kiknar. Tyvärr var det svindyrt på detta stället också så vi vänder tillbaka och plötsligt skriker Lotta ”får”. Nu står det faktiskt några vita varelser mitt på gatan och det är ..... får. Varför går dom här? frågar då Lotta och jag svarar naturligtvis ”För att dom får”. Det här skrattar vi fortfarande åt.

31-far

Det är nu inte långt kvar till Oppdal men precis innan vi kommer fram så ser vi en campingskylt. Det visar sig att det finns lediga hytter och vi slår till. Nu sitter vi i hytten och dricker kaffe och te och äter mackor.

31-hytte

Det har varit en bra dag idag men det har varit massor av tekniska problem med intercom:en. När vi nu pratar så inleder vi alltid meningen med ”phjutt” så att de andra skall veta att man är på väg att starta en konversation. Det är nämligen så man startar upp intercom:en när den har varit inaktiv en stund.   

© 2022 Hojjen.se