Dag 17: Höga Kusten

29-jochen-skule2

Vi liftar till Skuleberget.

Sov länge och åt inte frukost förrän vid tio. Efter utcheckningen från hotellet for vi till mc-firman ”Two Wheels” från vilka Jochen en gång i tiden köpte sin BMW. Anledningen till besöket var att Jochen fått problem med ABS-pumpen. På Two Wheels var de mycket hjälpsamma och tog in hojjen trots att de hade mycket att göra. Man kunde se att det fanns felkoder på ABS-enheten och alla dessa felkoder raderades.

29-jochen-dator

 Vi passade också på att spänna bakfjädringen på Africa Twin:en och lånade verktyg av verkstaden för detta. Väghållningen förbättrades avsevärt på Africa Twin:en och nu bottnar inte fjädringen på samma sätt som tidigare.

29-jocke-fjader

Efter verkstadsbesöket for vi vidare mot Örnsköldsvik. Resan gick utefter kusten och vi färdades på E4:an i rask takt mot staden. Här visar Jochen hur man avlastar rygg och rumpa när man far fram på E4:an.

29-jochen-sta-aka

Vår vana trogen besökte vi turistbyrån i stan och fick tips om att åka till Skuleberget och titta på utsikten över Höga Kusten samt köra den fina kulturvägen ut mot Norrfällsviken. Sagt och gjort. Vi började med Skuleberget. Dit upp var man tvungen att ta sittliften om man nu absolut inte ville gå eller klättra. Vi tog sittliften så klart och det blev en lugn och avkopplande resa till toppen.

29-jocke-skuleberget

Uppe på toppen var det en fantastisk utsikt och vi passade även på att avnjuta en kaffe och våffla på toppstugans veranda.

29-vaffla

Här satt vi i solen och hade det riktigt gott och njöt av omgivningen. Om uppfärden var trevlig så var nerfärden ännu bättre. Vi satt bekvämt och hade en vacker utsikt hela vägen ner.

29-ner-skuleberget

Nu var det dags för kulturvägen och den var väldigt trevlig faktiskt. Asfaltsvägen övergick i slingrig grusväg och ena stunden körde man i skogspartier för att lite senare ha en fantastisk utsikt över vikar och ängar.

29-grusvag

Det var trevligt att köra på något annat än rak bred asfalt. Efter cirka tre mil ankommer vi Norrfällsviken och platsen ligger insprängd i en vik och påminner mycket om ett västkustsamhälle med sina sjöbodar.

29-viken

Här passade vi på att äta lite kvällsmat nere på restaurangens brygga. Solen skiner fortfarande men vi oroas av de mörka molnen som tornar upp sig. Klockan börjar dra sig mot kvällning och vi fortsätter mot Östersund men först gör vi en omväg över Höga Kusten bron.

29-jocke-bron

Den syns redan på långt håll och man anar dess storlek. Det är ett riktigt imponerande byggnadsverk och utsikten från bron är inte sämre den. Strax efter bron lämnar vi E4:an och svänger av mot Kramfors. Nu ser vi att det regnar både framför och bakom oss. Det blixtrar även i riktning mot Kramfors men vi fortsätter ändå. Väl framme i Kramfors kan man se att det nyss regnat. Vi stannar till för att tanka upp hojjarna och köper även lite frukost till i morgon. I natt är det ju tänkt att vi skall sova i tält. Nu börjar jakten på en bra lägerplats och vi finner den vid en liten sjö ungefär en mil utanför Kramfors.

29-nattlager

Stället är perfekt beläget vid en liten sandstrand. Tälten reses och vi blir helt genomsvett då kvällsluften är klibbigt varm.

29-nattlager-jochen

Det känns ungefär som om det är åska i luften. Tar ett svalkande dopp i sjön, naturligtvis nakna. Det är riktigt skönt i vattnet skall ni veta.

© 2022 Hojjen.se