Dag 14: Gruvan

Jochen och Jernis går under jord.

26-skopan

Myggen surrade ilsket genom myggnätet när vi vaknade och påminde oss om att vi är i Mounas, myggornas rike. Delade broderligt på en kanelgrötspåse innan vi snabbt packade ihop och flydde från de blodsugande varelserna. Planen för idag var först att åka ner till Kiruna, en sträcka på cirka 20 mil och sedan forsätta ytterligare 12 mil, ner till Gällivare. Det är nästan perfekt motorcykelväder idag. Solen sken och temperaturen var kring 15 grader. Tyvärr kan vi se lite mörkare moln åt det hållet dit vi skall. Vi sitter och småpratar med varandra i hjälmarna när vi reflekterar över hur lätt milen avverkas nu för tiden. Vi har redan kört 17 av de 20 milen mot Gällivare men de milen känns ungefär som att åka mellan Linköping och Norrköping. Vi anländer till Kiruna kvart i ett och stannar vid en informationsskylt vid infarten till stan. Där ser vi att det finns rundvandringar på LKAB, en utsiktsplats vid Luossavaara och information om ishotellet i Jukkasjärvi. Vi åker in mot centrum för att besöka turistinformationen för att få lite mer information. Väl inne i centrum hittar vi en 10 minuters parkering där vi ställer hojjarna och går sedan mot turistinformationen. Utanför är det massor av folk och vi undrar vad de väntar på. Strax innanför dörrarna finner vi anledningen. Där finns en skylt med texten LKAB och rundvandring samt tiden 13.00. Klockan är nu bara några minuter i ett och vi skyndar ut till hojjarna för att parkera om dem på en parkering där man kan stå en längre tid. Springer sedan in till turistinformationen och fixar två biljetter till rundvandringen för att sedan ila till LKAB-bussen. Vi hinner precis. Vi har ingen aning om vad vi hoppat på men vi får lite information av en utav guiderna. Vi kommer att göra en 2,5 timmes rundvandring med fika nere i gruvan. Nu följer en intressant resa ner i underjorden. Vi åker med buss rakt in i berget och ner genom gruvan. Dygnet runt, året om pågår järnmalmsbrytningen 775-1045 meter under markytan. LKAB InfoMine, som är en visningsgruva, ligger en halv kilometer under jord. Här visar guiderna oss runt i de stora bergrummen. Det är en autentisk gruvmiljö där utställningar, filmer, bildspel och multimedia visar gruvbrytningen och tillverkningen av järn och stål. Vi gör också ett besök i gruvmuséet där man kan se gruvans 100-åriga historia.

26-gammelkort

Vi får även med oss lite pellets, gruvans specialitet.

26-gruv-ort

Efter gruvbesöket är nästa stopp utsiktspunkten i Luossavaara. På turistinformationen sa de att man fick gå den sista biten upp till toppen men vi lyckades ta oss upp hela vägen med hojjarna.

26-mc-pa-toppen

Det är en fantastisk utsikt som möter oss. Vi går runt en bra stund uppe på toppen och ser ut över Kiruna med omnejd.

26-jochenjocketoppen

26-utsikt-toppen

Nästa mål för dagen är Jukkasjärvi där vi hoppas se något av ishotellets kvarlevor. Väl framme har vi precis missat sista guidade turen för dagen. Det vi nu kan göra är att besöka isbaren men tyvärr öppnar den inte förrän om cirka en timme.  Hungern börjar göra sig påmind så vi drar istället vidare till Gällivare. Vi har redan lyckats hitta en övernattning på ”Gällivare Rooms”. Jochen ringde och bokade rummet efter ett tips av turistinformationen i Kiruna. ”Gällivare Rooms” visar sig vara ett rum i en villa på Hallonvägen och det ligger alldeles utanför centrum. Nu sitter vi och summerar dagen efter en fin pizza på Manuella. Det är första ”riktiga” målet mat sedan Tallinn. Vi har levt på frystorkat nu ett tag så denna pizzan var extra god. Just nu sitter vi och slappar framför TV:n och Van Veeteren.

© 2022 Hojjen.se