Dag 7: Lilla slottet i Haapsalu

Lilla Slottet i Haapsalu eller språngmarsch ner för klocktornets trappor.

jochen-haapsalu-little-castle

Startade dagen tidigt med en rejäl frukost och tog därefter en promenad ner till stranden i Pärnu. Solen tittade försiktigt fram genom molnen och temperaturen var väl strax över 20 grader. Det var inte många personer på stranden så vi kunde välja var vi ville ligga eller rättare sagt sitta. La beslag på en parkbänk och skyndade oss i vattnet. Det var långgrunt och fin sandbotten. Här var vattnet dock svalare än på de tidigare ställena men fullt badbart. Allt eftersom tiden gick så ökade också antalet badgäster. Nu dök även de riktiga badvakterna upp och avlöste den tidigare badvakten med inbyggd boj.

baywatch-jochen

Sen var det dags att packa ihop och ta ut alla sakerna från det varma pannrummet och nästan all vår utrustning var torr. Fick ett tips av personalen av besöka staden Haapsalu längs kusten mot Tallinn, ca en och en halv timmes färd bort. Vi startade färden på raka asfaltsvägar men sedan blev det kul. Vägarna var fortfarande lika breda men asfalten byttes ut mot jord, lera och grus och nu ökade antalet kurvor drastiskt. Vi körde på slingrande vägar genom omväxlande jordbrukslandskap och omväxlande skogslandskap.

jochen-slingervag-Parnu

Vi mötte inte en bil på flera mil utan det vi körde om var gamla gubbar på äldre mopeder och vissa av mopederna gick knappt framåt. Solen sken och temperaturen var kring 25 grader men det var perfekt mc-väder då det blåste lite svalt. Milen på grusvägarna flög förbi och Haapsalu tornade snart upp sig. Första intrycket av staden var väl sådär och vi började undra vad det var för speciellt med Haapsalu. Men efter lite irrande i staden så kom vi till de äldre kvarteren och fina mysiga hus och byggnader uppenbarade sig. Snart kom vi fram till ett litet torg och en borg - ”Little Castle”. Såg inte mycket ut för världen utifrån men visade sig vara mycket större än vi trodde. Låste fast jackorna på hojjarna och vandrade in i slottsmiljön. Slottet visade sig ha haft svensk anknytning och det fanns en historia kring den svenske kungen Magnus Smek Eriksson och hans drottning.

king-legend2-haapsalu

Gick omkring här i en timme och passade då på att gå upp i klocktornet för att titta ut över staden.

utsikt-haapsalu

jocke-tornrum

Väl uppe i klocktornet gick larmet på Jochen motorcykel, trodde vi och vi sprang ner för alla trappstegen och ut till hojjarna. Det var inte Jochens hoj som larmade!  Nu var vi lagom varma efter språngmarschen och gick tillbaks in för att ta en svalkande fika. Vi satte oss och diskuterade ifall vi skulle stanna i Haapsalu eller åka vidare mot Tallinn och beslutet blev att fortsätta då det skulle bli mindre åkande i morgon bitti. Hittade ett billigt motell några mil utanför Tallinn då tog in där.

© 2022 Hojjen.se