Rumänien Dag 6 - 5 september

Vi åkte in i en dal och körde längs med en bergssida. Regnmolnen hängde tunga runt omkring oss och bakom oss men vi körde som vanligt mot de ljusa fina molnen och de små ljusblå himmelbitarna som skymtade. Nu började en lång stigning uppåt men innan vi hann klättra alltför högt blev det dags för dagens DOO. Vi såg en vattenpassage och blev tvungna att köra över bäcken och sen tillbaks igen. Riktigt kul faktiskt.

jochenvattenpassage

 jockevattenpassage

Vägarna blev sedan allt mer kurviga och klättrade uppför bergssidan och serpentinerna avlöste varandra. Det var många skymda kurvor och man visste aldrig vad som väntade runt nästa krök. Hastigheten toppade runt 30 km/h. Plötsligt spärrades vägen av tre hästar, en liten rackare, en mellanstor och en stor en.

hastar

De stod mitt i vägen och betraktade oss kolugnt. Klockan 12.00 stannade vi till på 1200 meters höjd för en paus med Snickers och lite dricka. Vi blickade ut över en dalgång och passade på att ta lite fina kort på oss och motorcyklarna.

paus1200

utsikt1100m

Här uppe var det mycket svalare och temperaturen var bara 14 grader. Regnet bakom oss kom allt närmare men vi hade fortfarande sol och fint väder precis över oss. Vägarna var jättefina och kurviga och kantades av skog på båda sidor. På den ena sidan stupade det brant och på många ställen hade vägen rasat. Det löstes enkelt men att sätta upp ett räcke i betongfundament en bit ut i vägen utan vidare varning. Nu bar det nedför rejält.

vagifart

Vi passerade massor av pensionat och en skidresort innan vi hamnade som i en dalgång på 600 meters höjd. I dalgången var det betydligt varmare och termometern visade på 21 grader.

vattentemp

Nu kom regnet ikapp oss, temperaturen sjönk snabbt till 14 grader och vi tvingades att stanna för att zippa upp alla dragkedjorna i Klimställen. Är det något vi gjort idag så är det att zippa upp och zippa ner dragkedjorna. När det blev regn eller kallt stannade vi till och drog upp dragkedjorna och då blev det varmare och vi började svettas. Då stannade vi till och drog ner dragkedjorna och då blev det kallt eller så kom det en regnskur. Hur vi än gjorde blev det fel. Regnet varade i cirka trettio minuter och det regnade rejält. Dock hade nog det mesta av regnet redan kommit ner vattnet i bäcken bredvid vägen ändrade plötsligt färg från ljusblå till jordfärgad. I regnet blev också vägarna mycket halare men vi tog det riktigt lugnt. Snart kom solen fram igen och temperaturen steg till 20 grader men vi såg svarta moln runt omkring oss. Det kändes som om vi körde mot de ljusare molnen hela dagen. Vägarna var nu väldigt fina och vi njöt av åkningen i fulla drag. Vi åkte i dalgång efter dalgång i solsken men snart såg vi en vägg av regn framför oss. Vi stannade till på Pensionat Detunata i Abrud. Här fick vi parkera våra motorcyklar i ett garage i skydd för regnet. Väl inne på pensionatet tog vi oss var sin schnitzel och väntade ut regnet. Klockan var nu nästan två. Vi samspråkade med en belgare som också var på mc-resa med sin fru men där frun åkte bil. Så kan man också lösa det. Han berättade att vägarna den första milen vi skulle åka mot Sibiu var riktigt dåliga och underminerade på sina ställen och att vi skulle passa oss. Vägarna var lite sämre men jättetrevliga att åka på. Plötsligt var bergen borta och vi hamnade som i en liten gryta med mindre kullar runt omkring oss.

backspegel

morkaskyar

Vi lyckades som vanligt undvika regn. Klockan sex anlände vi till Sibiu. Vi irrade runt en stund inne i staden innan vi hittade ett hotell.

  • Skapad

© 2022 Hojjen.se