• Sea
  • Alphojj
  • Monaco
  • Jochen
  • Relief
  • Jernis
  • Bad
  • Montblanc
  • NorgeAdvTour2017

Adventure MC Tours of Norway 2017 Dag 6

Torsdag 31 Augusti Savalen – Osensjøen 270 km

Klockan nio stod samtliga uppställda på parkeringen utanför Savalen redo att ge sig av. Det var lite kallt i luften och molnigt och termometern visade fem grader.  Vi startade i ett litet lugnare tempo och körde grusvägar genom stugbyar för att sedan komma ut på lite större grusvägar. Kylan gjorde sig påmind direkt så det blev till att täppa till alla öppningar i mc-stället och se till att buffen satt rätt kring halsen. Vi körde genom kuperad terräng i ganska maklig takt med det var riktigt skönt att börja lite lugnt. Man känner allt av åkandet och speciellt kopplingshanden har fått jobba rejält de sista dagarna. Efter en timmes körning längs slingrande vägar stannade vi till vid en sjö och en fördämning.

vatten

Snart bar det iväg igen längs med en dalsida. Vägen blev lite smalare och kurvigare och som gjord för att sladda lite på. Tyvärr hade vi ju full last igen då båda packväskorna var tillbaks på motorcyklarna vilket gjorde de lite baktunga. Snart kom vi fram till en 2,4 km lång ravin som hette Jotulhogget. Vi tog en kort paus och beundrade ravinen samtidigt som Jochen passade på att filma lite med drönaren.

canyon

Det blev också en gruppbild tagen med drönaren innan vi återigen satt upp på motorcyklarna. Nu blev det lite asfaltsåkning i ett par kilometer. Vi körde längs slingrande vägar och trafiken var minimal så man kunde verkligen snedda i kurvorna. Vid tolvtiden kom vi fram till en utsiktspunkt med utsikt över en härlig dalgång.

dalvy

Vi körde sedan ner i dalen och fortsatte längs med dalsidan. Vägarna gick från asfalt till grus till allt mer sandig väg. Plötsligt stannade vi till vid ett par sanddyner. Nu var det tid att leka. Bredvid oss fanns ett cross-spår i sand och den som ville fick köra. Vi kastade av packväskorna och satte fart ut i spåret. Vissa var bättre på att köra i sanden en andra men kul hade vi. Jochen passade på att köra två varv och på det andra varvet gjorde han en fin vurpa precis framför oss alla.

cross

Nu var alla riktigt möra och varma och redo för nästa utmaning – en flera kilometer lång uppförslöpa längs med dalsidan på ganska smal skogsväg. De snabbaste beordrades att åka först och vi var så klart bland de första att sticka iväg. Vägen var perfekt för att köra snabbt och den slingrade sig fram men var samtidigt väldigt kuperad så det blev många hopp och bredställ i kurvorna.

hillclimb

Efter racet upp blev det till att åka samma väg ner igen, dock i betydligt lugnare tempo. Vi färdades sedan på slingriga grusvägar en bra stund. Temperaturen hade nu kämpat sig över tio grader men molnen blev allt mörkare och mörkare. Vi passerade ett par broar och stannade till vid en med en fin ström under. Där blev det återigen en fotosession och gruppbilder.

bro

Nu var vi skapligt hungriga så vi åkte in till mataffären i närmaste byn och köpte smörgåsar och bredde oss mackor med tubost i alla dess former. Nu var vi fulltankade med energi och redo för nästa session. Vi körde återigen på skogsvägar med ömsom grus, ömsom sten med avstickare in på traktorstigar. Vissa partier gick på gräsklädda traktorstigar och det var där det hände. På en raksträcka i väldigt låg hastighet vek sig motorcykeln och jag besökte lingonsnåren. Tyvärr fastnade jag med foten vid vurpan och vred till knät. Först kändes det ok men sen blev det till att sätta hårt tryck på knät med en elastisk binda och det var inte skönt. Det gick dock att stå på benet så efter en stunds vila blev det till att fortsätta igen och det gick bra att stå på motorcykeln och köra. Nu hade vi fått veta av Björn-Magne att det skulle komma en riktigt fin väldigt lång grussträcka som man kunde köra rejält fort på och det gjorde vi allesammans. Det gick undan kan jag berätta och kul var det. Vi passade på att kolla in en hängbro innan vi startade den sista etappen in mot hotellet. Den sista sträckan gick på asfalt och precis i den övergången började det dessutom att regna så sista sträckan blev extra tråkig. Klockan 18.00 var vi framme vid hotellet Osensjøens Adventure. Vi fräschade till oss och sedan väntade en väldigt god middag. Vi fick stekt öring med potatis och smörsås och en hjortron-mousse till efterrätt. Efter middagen samlades vi i Jörgens hus. Han ville ha singelrum och då fick han ett helt hus på köpet. Vi satt där i köket och körde en Chris-quiz. Chris hade ordnat ett quiz med Norska frågor och det utlovades fina priser. Jag lyckades bli två i tävlingen efter en suverän norrman och vann en fin Klim-tröja. Vilket plåster på såret efter knäblessyren.